Ziua de 26 decembrie

Cu toţii ştim ce se sărbătoreşte în data de 25 decembrie, însă ce este cu ziua de 26 decembrie? Evident, aceeaşi sărbătoare ca aceea de pe 25 decembrie. Câţi ştiu totuşi ce alte evenimente au mai avut loc în ziua de 26 decembrie? În această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat întreaga omenire, dar tot astăzi este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători ale ortodoxiei. Din păcate, de cele mai multe ori Soborul Maicii Domnului este eclipsat de Naşterea Domnului, astfel încât lumea uită că pe 26 decembrie este prăznuită această sărbătoare.

Într-o altă ordine de idei, pe 26 decembrie, în România anului 1989 este format un guvern provizoriu de către Frontul Salvării Naţionale. În acest fel este introdusă economia de piaţă în România, iar alegerile sunt asigurate în mod democratic. Un simbol al comunismului la nivel de dialog între persoane, şi anume apelativul “tovarăşe”, este înlocuit prin lege de substantivul “domnule”, iar legea prin care căldura era raţionalizată a fost desfiinţată. De asemenea, pe 26 decembrie 1989 a fost abrogată legea prin care femeile nu aveau voie să facă avort.

În alte locuri ale lumii, ziua de 26 decembrie şi-a lăsat puternic amprenta şi a schimbat cursul umanităţii.

Pentru lumea ştiinţei, Marie Curie şi Pierre Curie anunţă descoperirea radiului (1898), un nou element chimic care în prezent este utilizat în mai multe domenii, în special în medicină.

Jack Johnson devine în anul 1908 la această dată primul afro-american campion mondial la box.

Anul 1943 este decisiv pentru soarta vasului de război german Scharnhorst. Acesta este scufundat într-o bătălie navală care a avut loc în Norvegia, de către două grupuri de luptă britanice din Marea Nordului.

Computerul personal devine, în mod spectaculos, prima “Persoană a anului” ne-umană desemnată de revista jurnalistică TIME.

În 2003, oraşul Bam (Iran) este lovit de un cutremur devastator care lasă în urmă 43.300 de morţi şi peste 90.000 de oameni fără locuinţe.

Sri Lanka, India, Thailanda, Indonezia, Malaysia şi insulele Maldive sunt lovite de un tsunami cu efect devastator, ca urmare a unui cutremur care a avut loc în Oceanul Indian. Forţa năucitoare a tsunamiului a lăsat în urmă peste 230.000 de persoane decedate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *