WordPress sau Blogspot?

Foarte mulţi bloggeri şi cititori de rând se întreabă care este cea mai bună platformă de blogging. Acest lucru se datorează faptului că mulţi sunt neinformaţi în privinţa platformelor care găzduiesc bloguri. Aflându-mă în poziţia de a lucra pentru prima dată în viaţă pe ambele platforme, îmi vine destul de uşor să explic care sunt asemănările şi deosebirile dintre ele. Pentru a pune capăt întrebărilor de genul: “pe ce platformă ar trebui să devin blogger?” sau “care platformă este mai bună pentru a deschide un blog?”, am decis ca în acest articol să explic mai pe înţelesul tuturor cum poate fi aleasă o platformă pentru a începe activitatea de blogger.

Care sunt diferenţele şi asemănările între WordPress şi Blogspot?

Probabil cea mai mare diferenţă între WordPress şi Blogspot o reprezintă gradul de dificultate în ceea ce priveşte utilizarea celor două platforme. În timp ce WordPress prezintă multe funcţii neîntâlnite pe altă platformă, Blogspot este una dintre cele mai primitoare şi mai accesibile platforme de blogging, cu funcţii simple. Având un panou de control uşor de utilizat şi o multitudine de opţiuni pentru aranjarea paginii, Blogspot este de departe printre primele alegeri ale bloggerilor care se află la început de drum. Funcţia “drag and drop” a platformei permite o manevrare uşoară a elementelor, ajutând astfel bloggerii să nu întâmpine dificultăţi în vederea realizării primului lor blog sau pentru actualizarea unor aspecte de care nu sunt mulţumiţi. În ceea ce priveşte statisticile, nu vor fi întotdeauna cele mai bune, iar rubrica de comentarii va fi dominată de comentarii lăsate de roboţi, aşadar nu există o securitate prea bună în ceea ce priveşte comentariile de tip spam. La celălalt pol, WordPress are de asemenea funcţii precum “drag and drop”, însă elementele de pagină sunt mult mai complexe de această dată, astfel încât autorul blogului va trebui să acorde o atenţie sporită tuturor elementelor adăugate. Un mare minus în ceea ce priveşte platforma WordPress este lipsa rubricii de statistici. Aceasta poate fi însă adăugată prin instalarea unor pluginuri pentru observarea vizitelor. Cu toate acestea, majoritatea îşi contorizează vizitele prin intermediul Google Analytics. Comentariile pe de altă parte sunt mai bine controlate şi protejate. Datorită existenţei pluginurilor anti-spam, WordPress oferă autorului posibilitatea de a se feri de comentariile de tip spam.

Un aspect foarte discutat despre WordPress şi Blogspot îl reprezintă accesul la bloguri. Dacă pe Blogspot oricine poate beneficia de acces şi posibilitatea de a-şi începe un blog fără a plăti vreun ban, pe WordPress lucrurile stau altfel. WordPress.org este o platformă pentru bloguri cu domenii personale, astfel încât nu oricine poate să îşi deschidă un blog prin intermediul ei. Pentru a putea deschide un blog pe WordPress.org va fi nevoie de un domeniu personal şi de o firmă de webhosting care să găzduiască site-ul. Şi Blogspot pune la dispoziţia utilizatorilor posibilitatea de a trece pe domenii personale, însă cei mai mulţi rămân la versiunea gratuită. Există totuşi o versiune mult mai accesibilă, aparţinând tot celor de la WordPress. Este vorba de platforma gratuită WordPress.com, prin intermediul căreia cei mai mulţi bloggeri îşi încep activitatea pe internet. Nu există aceleaşi beneficii precum la un blog cu domeniu personal, însă tabloul de bord este asemănător şi oferă o viziune amplă începătorilor referitor la ce ar putea întâlni odată cu WordPress.org. Revenind însă la subiectul principal, se poate observa o discrepanţă între cele două platforme. Existenţa acelui “pay to use” pentru WordPress este benefică, deoarece echipa de administrare a platformei şi membrii care contribuie la îmbunătăţirea acesteia aduc periodic actualizări sistemelor, lucru pe care, din păcate, îl întâlnim foarte rar pe Blogspot.

Widget-urile sunt numeroase şi de o parte, şi de alta. Indiferent de platformă, atât WordPress cât şi Blogspot oferă o varietate de widget-uri care pot fi utilizate pentru a eficientiza performanţele blogului sau pentru a facilita cititorilor accesul la diferite funcţii. WordPress are un adevărat market în acest sens, deoarece odată cu instalarea unui plugin sau template, în posesia blogului intră mai multe widget-uri care pot fi adăugate. Nici Blogspot nu se lasă mai moale în aceată privinţă şi seamănă foarte mult cu principalul competitor când vine vorba de widget-uri. Balanţa este în echilibru, însă opiniile sunt împărţite. De această dată le revine utilizatorilor datoria de a decide ce platformă se descurcă mai bine când vine vorba de widget-uri.

O diferenţă foarte mare între cele două platforme pentru bloggeri este accesul la template-uri. Deşi ambele platforme dispun de template-uri prestabilite, pentru care nu trebuie plătită nicio sumă pentru a putea fi utilizate, cei mai mulţi utilizează template-uri de pe internet. Internetul este plin de template-uri pentru WordPress.org, însă nu toate sunt gratuite. Blogspot are de asemenea template-uri care pot fi cumpărate, însă majoritatea rămâne şi de această dată la cele gratuite. Problema la Blogspot este că din ce în ce mai multe template-uri nu sunt bine optimizate sau prezintă multe erori care trebuie rezolvate de către autorul blogului, iar acest lucru este aproape imposibil fără o cunoaştere în prealabil a limbajelor de HTML, CSS, XML etc. În ceea ce priveşte template-urile de la WordPress, cele care pot fi cumpărate sunt foarte bine optimizate pentru bloguri, dar şi pentru diverse site-uri care ar putea fi magazine, reviste online sau portofolii de fotografie. Prin urmare cei mai mulţi bloggeri de pe WordPress sunt dispuşi să cheltuie nişte bani pentru a cumpăra un template care să le schimbe în totalitate aspectul blogului, în timp ce utilizatorii Blogspot sunt predispuşi la template-uri prestabilite sau cele gratuite, dar pline de erori.

Şi nu în ultimul rând putem discuta despre numărul de vizite. Deşi numărul de vizite diferă de la un site la altul şi depinde în mare parte de nişa abordată, tendinţele arată că WordPress este o platformă mai dorită şi mai apreciată, atât de cititorii simpli, cât şi de advertiseri, promoteri şi companiile care vor să înceapă campanii în afiliere cu bloggerii. Blogspot nu se bucură de aceeaşi atenţie din partea companiilor şi advertiserilor, însă cu un plan bine pus la punct, orice blogger al acestei platforme poate să se descurce la fel de bine precum un blogger de pe WordPress. Există numeroase firme de advertising şi afiliere în lume care sunt dispuse să accepte bloggeri, mai ales dacă aceştia îndeplinesc anumite criterii.

După părerea mea pot spune că WordPress şi Blogspot sunt probabil cele mai bune platforme de blogging din întreaga lume. Am observat toate diferenţele şi asemănările celor două platforme, dar de când am trecut la WordPress sunt foarte mulţumit de calitatea funcţiilor şi cred că a meritat fiecare bănuţ. Nu pot totuşi să mă dezic nici de Blogspot, deoarece este platforma mea de suflet, pe care mi-am început activitatea de blogger. În acest caz decizia de a deveni blogger pe una dintre aceste două platforme revine strict fiecărei persoane. Recomand utilizarea ambelor platforme pentru a le învăţa mecanismele şi înţelege funcţiile înainte de a vă hotărî.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *