Muzica şi beneficiile sale

V-aţi întrebat vreodată care pot fi efectele pe care muzica le are asupra noastră? Este ştiinţific recunoscut faptul că organismul reacţionează diferit la anumite sunete, iar muzica este foarte populară pentru efectul ei terapeutic asupra oamenilor, şi nu numai! Spre exemplu, oamenii de ştiinţă au observat că plantele şi chiar moleculele de apă reacţionează diferit la muzică. În acest sens, două plante au fost puse în două încăperi separate, într-una din ele fiind redată muzică de operă, iar în cealaltă muzică rock. Rezultatele au fost uimitoare! Planta care fusese lăsată în încăperea în care a fost redată muzica de operă era vizibil mai frumoasă decât planta care fusese pusă în încăperea unde era redată muzică rock.

Trecând însă la efectele pe care muzica le are asupra organismului uman, iată câteva aspecte pe care nu cred că le ştiai:

1. Muzica îţi aduce aminte de evenimente vechi

Un lucru cu care majoritatea oamenilor se confruntă este uitatul. Cei mai mulţi sunt supăraţi că la nici câteva zile de la finalizarea unui eveniment uită aproape tot ce au văzut sau ascultat. Muzica este remediul potrivit pentru această problemă, deoarece ea este responsabilă pentru aducerea aminte a unor momente. Oamenii de ştiinţă încă lucrează în vederea stabilirii motivelor sau căilor prin care muzica reuşeşte să readucă la viaţă amintiri vechi. Până atunci, trebuie să ne bucurăm de faptul că muzica are un asemenea efect.

2. Durerile de cap trec mai uşor cu muzică

Deşi acest lucru nu funcţionează întotdeauna sau la oricine, migrenele sunt foarte des ameliorate cu muzică uşoară, de preferat operă sau muzică ambientală. În combinaţie cu tratamentul prescris pentru aceste situaţii, muzica ajută la relaxarea individului şi îi ameliorează durerea de cap. Într-o notă mai comică, muzica poate fi folosită şi pentru a preveni durerile de cap, precum momentele când te cerţi cu cineva şi nu mai vrei să le răspunzi, aşa că singurul lucru care îţi mai rămâne de făcut este să asculţi muzică la căşti.

3. Muzica te ajută să adormi mai rapid

Cu toate că medicii nu recomandă adormitul cu căştile în urechi, pe lângă rănile fizice pe care le-ai putea căpăta din cauza acestora, unele persoane susţin că se trezesc mai obosite. Eu, care dorm foarte des cu căştile în urechi, nu m-am trezit niciodată mai obosit, ba din contră, am fost chiar mai relaxat ca înainte. În orice caz, părerile sunt diferite, iar în această situaţie consider că este importantă şi muzica ascultată în timpul somnului.

4. Scapi de emoţii în situaţii jenante

Dacă eşti pus în situaţia de a urca pe o scenă sau de a te prezenta în faţa unei mulţimi pentru a ţine un discurs, muzica este cel mai bun remediu pentru a te elibera de emoţii. Pune căştile în urechi, ascultă muzica ta preferată, iar în faţa unei oglinzi exersează discursul sau momentul pe care trebuie să îl prezinţi. Nu numai că îţi vor trece emoţiile, dar astfel îţi creşte şi stima de sine.

5. Muzica te ajută să identifici ce fel de om eşti

Testele de personalitate pot fi uneori incorecte, întrucât nu toate dau rezultate corecte. Totuşi, s-ar putea ca testele de personalitate să nu mai fie necesare, fiindcă muzica te-ar putea ajuta să identifici tipul de om care te caracterizează. Dacă eşti o persoană mai energică, s-ar putea să fii un fan al muzicii dance/electro, în timp ce persoanele care apreciază solitudinea şi liniştea ar putea fi predispuse muzicii clasice sau jazz. Nu este foarte greu să identifici aceste aspecte legate de propria persoană. Tot ce trebuie să faci este să te gândeşti la emoţiile şi stările pe care le ai frecvent, apoi să te raportezi la muzica pe care o asculţi. Dacă stilul tău de muzică preferat este unul mai agresiv, s-ar putea totodată să fii o persoană cu un limbaj dur şi un temperament aparte.

Aşadar, ai aflat care sunt câteva din beneficiile pe care muzica le poate avea. Dacă eşti de acord cu aceste lucruri, nu te sfii să laşi printr-un comentariu părerea ta. În fond muzica este una dintre cele mai importante surse de energie… o artă care ne menţine în viaţă. Cum să nu aibă atâtea beneficii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *