Cum să vă feriţi de înşelăciunile de Black Friday?

Ţin foarte mult să scriu despre un subiect care m-a interesat nespus. În acest articol voi aborda toate motivele pentru care consider că unele promoţii de Black Friday sunt escrocherii şi cum vă puteţi feri de ele. Sunt conştient de faptul că mai sunt câteva luni până începe marea febră a cumpărăturilor, însă îmi propun să scriu din timp despre acest subiect, fiindcă informarea populaţiei despre înşelăciunile care ni se pregătesc este foarte importantă!

Deşi ador să îmi fac cumpărăturile în mediul virtual, nu uit că trebuie să fiu precaut şi caut întotdeauna să ţin cont de câteva idei de bun simţ. Primul aspect care mă interesează în mod deosebit este să observ activitatea magazinului în perioada respectivă. În urmă cu câţiva ani am realizat că un magazin de pe care îmi făceam foarte des cumpărăturile modifica preţurile produselor cu câteva săptămâni înainte de Black Friday, astfel încât atunci când căpătau valoare promoţională ar fi avut preţul normal. Aşadar, ce facem până la urmă? Cumpărăm produsele la preţ normal sau la preţ redus? Al doilea lucru pe care îl consider foarte important şi îl aplic mereu este să analizez calitatea mărfii. Nu îmi place să fiu luat peste picior atunci când investesc bani în ceva. Dacă sunt de părere că un produs este de calitate inferioară, atunci nu are ce căuta în coşul de cumpărături. Al treilea obicei pe care îl am este să compar produsele de la un magazin la altul. Şi nu în ultimul rând, dacă este posibil, mă uit după un grafic al evoluţiei preţurilor acelor produse.

 

  • Cum alegem cel mai bun produs din punct de vedere calitativ?

Este foarte posibil ca majoritatea clienţilor să nu ştie să aprecieze calitatea unui produs înainte de a-l achiziţiona. Pentru a alege produsul cel mai bun din punct de vedere calitativ va trebui să aflaţi părerile celorlalţi clienţi. Puteţi oricând să faceţi o listă şi să vă notaţi argumente pro şi contra referitoare la produsul ales şi motivul pentru care ar trebui să îl cumpăraţi. Citiţi cu mare atenţie lucrurile pe care le au de zis cei care au cumpărat deja produsul respectiv! Dacă alţii nu sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute, atunci ar trebui să se declanşeze un semnal de alarmă. Nu trebuie să căutaţi nod în papură şi să vă aşteptaţi ca un produs să întruchipeze perfecţiunea, însă nici să vă mulţumiţi cu puţin!

 

Un alt mod sigur prin care puteţi alege produsul de calitate înaltă este să faceţi o selecţie de câteva produse asemănătoare şi să le comparaţi între ele. Luaţi prima dată în calcul părerile clienţilor, apoi preţul. Dacă preţul vi se pare prea mic, înseamnă că este mic cu un motiv! Lucrurile ieftine nu sunt întotdeauna de calitate extraordinară. Dacă vă aflaţi în poziţia de a da bani, trebuie să ştiţi în ce investiţi banii. Dacă sunteţi fortaţi de situaţie să daţi mai mult cu câteva zeci sau sute de lei, măcar veţi avea garanţia unui produs de calitate superioară. Luaţi întotdeauna în calcul posibilitatea achiziţionării unui produs cu un preţ mai ridicat decât celelalte.

 

Aţi putea de asemenea să verificaţi cărui brand aparţine produsul dorit. Există o mulţime de branduri care lansează produse de calitate inferioară, motiv pentru care ar trebui să vă axaţi mai mult pe brandurile cunoscute, în jurul cărora observaţi un feedback pozitiv. Un ultim aspect foarte important în vederea alegerii produsului cel mai bun este numărul de vânzări ale acestuia. Dacă produsul a fost vândut de foarte multe ori, atunci consultaţi din nou rubrica pentru comentarii şi analizaţi tendinţa părerilor.

 

  • Cum te fereşti de escroci şi oferte false?

Pentru că de Black Friday îşi fac apariţia o mulţime de magazine cu oferte care mai de care la produse, în special la electronice şi electrocasnice, ar fi bine să vă gândiţi de mai multe ori înainte de a vă umple coşul de cumpărături. Mai jos aveţi o listă cu câteva magazine online de încredere de pe care vă puteţi face cumpărăturile.

  • eMAG
  • Altex
  • Flanco
  • QuickMobile
  • evoMAG
  • Vodafone/Telekom/Orange
  • F64

Totuşi nu vă aflaţi încă în afara zonei de pericol. Chiar dacă aceste magazine sunt cele mai recomandate, cel puţin pe internet, analizaţi bine (dacă este posibil) graficul preţurilor produselor dorite. S-ar putea să vă întâlniţi cu un produs al cărui preţ să fi evoluat până de Black Friday, în aşa manieră încât să nu se simtă nicio diferenţă, ba chiar să fie mai mare decât era iniţial! Tocmai din această cauză unele promoţii de Black Friday sunt escrocherii. Dacă vă întâlniţi cu un astfel de produs este recomandat să îl evitaţi sau să verificaţi preţul acestuia şi în alte magazine.

 

Nu vă speriaţi dacă nu vă vin comenzile în aceeaşi săptămână cu ziua în care aţi făcut comanda. Este foarte probabil ca firmele de curierat să fie mult prea aglomerate şi să nu facă faţă numărului mare de comenzi. Puteţi de asemenea să mergeţi personal să vă cumpăraţi produsele direct din magazine. Este o metodă mai sigură şi mai rapidă, însă trebuie să vă pregătiţi fizic şi mental, deoarece cozile vor fi suficient de mari încât să aşteptaţi zeci de minute înainte ca dumneavoastră să ajungeţi la casa de marcat.

 

Dacă aţi trecut deja prin toţi paşii menţionaţi anterior, înseamnă că sunteţi pregătiţi pentru perioada cumpărăturilor. Nu uitaţi că tot ce trebuie să faceţi este să acordaţi o atenţie sporită preţurilor şi magazinelor din cadrul cărora vă cumpăraţi produsele. Puteţi oricând să cădeţi pradă escrocilor şi să nu vă bucuraţi de reducerile care vi se cuvin. Dacă optaţi pentru plata în avans, iar produsele dumneavoastră nu vă sunt livrate, apelaţi la magazinul de la care aţi făcut cumpărăturile. În cazul în care aceştia nu vă răspund, apelaţi fără frică la organele competente, în acest caz ANPC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *