Despre HIV şi cum poate fi depistat

Revoluţia din România a adus o mulţime de schimbări la nivel naţional. Un lucru foarte important este că a schimbat modul în care românii privesc bolile cu transmitere sexuală. În perioada comunismului nu existau aparate sau instrumente cu care să se preleveze sânge spre a se afla dacă un individ are HIV. Astăzi însă lucrurile sunt diferite, iar totul este în favoarea noastră. Aparatele de testare sunt ieftine, se găsesc în majoritatea farmaciilor şi oferă rezultate precise în vederea stabilirii prezenţei virusului în organism. Un astfel de aparat este testul autoadministrabil VIH. Acesta este un dispozitiv medical ce se poate elibera fără vreo prescripţie medicală, iar el se află atât în farmaciile fizice, cât şi în cele virtuale. Autotestul VIH a fost lansat cu succes în ţări precum Franţa şi Italia. Autotestul VIH s-a bucurat de admiraţia societăţii europene, întrucât este accesibil şi foarte util. El necesită o singură picătură de sânge spre a se afla dacă individul este infectat cu HIV, iar acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea persoanelor care au o viaţă sexuală activă apelează cu încredere la el. Fiind ieftin, precis şi rapid, testul uşurează situaţia utilizatorilor, deoarece aceştia nu mai trebuie să meargă prin cabinete medicale pentru a li se preleva mostre de sânge.

 

Principalele avantaje ale autotestului VIH sunt:

Oferă rezultate precise faţă de HIV

În principiu, atât autotestele cât şi analizele speciale pentru depistarea Virusului Imunodeficienţei Umane pot oferi rezultate la fel de precise, de aceea nu există niciun motiv pentru a apela doar la analize în defavoarea autotestului VIH. De asemenea, nu sunt necesare alte instrumente specifice faţă de cele puse la dispoziţie în kit.

Eficienţă şi rapiditate

Un astfel de test este foarte uşor de utilizat, iar rapiditatea cu care acesta acţionează este lăudabilă. La doar 15 minute de la prelevarea unei singure picături de sânge, acesta va dovedi prezenţa sau absenţa virusului în organism. În acest mod şi-a câştigat autotestul VIH respectul pe piaţa europeană în doar câţiva ani. Odată ce testul va fi folosit, metoda imunocromatografică va fi utilizată, astfel încât dacă rezultatul va fi pozitiv vor apărea două linii colorate (roz şi roşu), una reprezentând prezenţa virusului în organism, iar cealaltă linie arătând că testul a fost efectuat corect. De aceea autotestul VIH este considerat eficient şi rapid.

Preţul este accesibil

Majoritatea persoanelor care au avut un contact sexual cu o altă persoană nu apelează la analize de sânge speciale pentru depistarea Virusului Imunodeficienţei Umane, deoarece sunt costisitoare. În acest caz, cei mai mulţi sunt de părere că autotestul VIH este mult mai accesibil la preţ decât o consultaţie formală.

Nu eşti stânjenit

O problemă majoră în cazul persoanelor care au o viaţă sexuală activă este aceea că odată ce se apelează la testarea formală pentru detectarea virusului, cei mai mulţi vor fi stânjeniţi, deoarece vor avea ochii tuturor aţintiţi asupra lor. Acest lucru nu se întâmplă şi în alte părţi ale Europei, însă în România persoanele care sunt purtătoare de HIV sunt încă stigmatizate pentru ceva faţă de care nu au nicio vină. Aşadar testul poate fi efectual din intimitatea şi confortul casei.

 

Autotestul VIH a fost adus în România de Mylan, bucurându-se încă o dată de un succes nemărginit. Cu această ocazie, în perioada noiembrie – decembrie 2017 Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” şi Mylan desfăşoară campania de promovare a importanţei testării şi depistării precoce a infecţiei cu HIV, “Eşti negativHIV? Testează-te şi fii sigur!”. O astfel de campanie nu are loc zi de zi, ţinând cont de faptul că în România încă nu există o educaţie specială în ceea ce priveşte HIV, de aceea este o ocazie unică pentru toată lumea să meargă şi să afle mai multe informaţii despre acest virus. Tinerii sunt cei mai predispuşi la boli cu transmitere sexuală, neavând parte de discuţii cu părinţii pe acest subiect, care din păcate de cele mai multe ori este considerat tabu. Tot tinerii sunt cei care ar trebui să aibă parte de o disciplină despre combaterea HIV şi a celorlalte boli cu transmitere sexuală, dar şi despre cum se pot testa de unii singuri, însă din nou lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui să fie.

 

Dacă vă aflaţi în poziţia de a ajuta pe cineva care este suspect de HIV sau vă aflaţi în această situaţie neplăcută, testul VIH vă stă la dispoziţie la cele mai mici preţuri în majoritatea farmaciilor din ţară. Nu arătaţi semne de îndoială în privinţa eficienţei acestui test, deoarece el vă poate ajuta să trăiţi o viaţă normală. Încercaţi să vă aduceţi de fiecare dată aminte că sănătatea este cel mai de preţ bun de care dispuneţi, de aceea nu ar trebui să vă bazaţi pe noroc atunci când vine vorba de HIV. Virusul Imunodeficienţei Umane nu este un joc de noroc! O şansă la o viaţă sexuală lipsită de probleme este o şansă la o viaţă normală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *