Ghid de supravieţuire pentru studenţi

Unii trecem prin anii studenţiei ca orbii. Indiferent dacă eşti boboc sau deja un senior, studenţia este perioada cea mai frumoasă din viaţă pe care ar trebui neapărat să o simţi. Dacă nu simţi anii studenţiei… ai trăit degeaba! Aşadar, dacă printre cititori mai există persoane care încă nu au habar cum să se descurce pe cont propriu şi să se simtă bine trăind viaţa la facultate, în următoarele paragrafe sunt câteva sfaturi destul de utile.

 

Fii prieten cu colegii de cameră/apartament

Anii de studenţie îţi vor fi un adevărat calvar dacă nu te vei înţelege cu colegii de cameră/apartament. De aceştia depinde ambianţa locului în care urmează să locuieşti pentru o bună perioadă de timp. Lasă acasă fiţele şi uită uneori de maniere, că nu eşti acasă la maică-ta şi la taică-tău să faci ce vrei şi să te aştepţi ca totul să fie perfect. Ţine foarte bine cont de faptul că persoanele din jurul tău pot fi din medii mai bune sau mai rele decât mediul din care provii, aşa că învaţă să nu îi judeci pentru diferitele comportamente şi apucături pe care le au. Nu toţi suntem la fel, motiv pentru care ar trebui să te obişnuieşti şi cu colegi mai puţin integri. Află totuşi că nici tu nu eşti cel mai de soi om din lume, aşa că poţi din când în când să mai uiţi de regulile de acasă şi să te dai după cei din preajmă.

 

Nu fi duşmănos cu ei, dragă studentule, pentru că dacă eşti aşa, duşmani ţi-i faci. Este probabil cea mai neinspirată mişcare să faci mofturi la alţii. Să presupunem, prin absurd, că nu îţi plac colegii sub nicio formă. Dacă nu ai nicio posibilitate de a te muta, află că o să stai cu vreo câteva perechi de ochi răutăcioşi aţintite asupra ta, pe care ţi-ai fi dorit să nu le fi supărat. Există însă întotdeauna căi de împăcare. Dacă eşti om bun şi, spre ruşinea ta, ai greşit, poate vei reuşi să rezolvi totul cu un “îmi pare rău”. La băieţi mai merge şi cu vreo două sticle de bere, însă nu vă aşteptaţi să funcţioneze întotdeauna. Citeşte persoana de lângă tine şi vezi care îi sunt intenţiile. Dacă nu se poate face nimic, nu te chinui degeaba. O să mori singur şi trist. Glumeam! Va trebui să aştepţi cel mai probabil să vină vacanţa de vară şi să te rogi ca la anul să fie mai bine.

 

Ţine bine de bani!

Este de la sine înţeles faptul că un student se chinuie cu banii. Dacă nu eşti “fata lu’ tata” sau “puiu’ mamii”, s-ar putea mai mult ca sigur să ai un buget limitat. Ai tăi nu îţi trimit mai mult de câteva sute de lei pe lună, iar tu ai de plătit o chirie, indiferent că stai la cămin sau la apartament cu încă vreo cinci persoane, şi trebuie să te asiguri că mai rămâi şi cu ceva bani pentru ieşiri în oraş, mai la o cafea, mai la o ţigară. Cu mâncarea te descurci… treacă meargă, mamă-ta îţi trimite de acasă lunar câte un pachet. Că o fi zacuscă sau gem, e bine să ai întotdeauna nişte mâncare sterilizată, dar despre asta vom discuta mai încolo.

 

Ce poţi face dacă vrei să ai ceva mai mulţi bani pentru “facultate”? Ai tăi s-au cam săturat încă din timpul liceului de faza cu manuelele şi cărţile obligatorii la nu ştiu ce materii, motiv pentru care nu îţi mai “decontează” ei aceste cheltuieli (cel puţin nu în toate cazurile), deci nu te poţi baza pe aceşti bani dacă te-ai gândit şi la metoda studentului conştiincios. Există totuşi alte modalităţi prin care poţi face bani destul de rapid, având programe de lucru flexibile. Nu fi putoare şi caută-ţi un loc de muncă part-time! Ai trecut de atâtea ori pe stradă pe lângă fetele acelea drăguţe şi băieţii faini care împărţeau pliante, însă niciodată nu i-ai băgat în seamă. Ai idee cât de bine se câştigă? Ei bine, nu atât de mult încât să îţi asigure o cazare lunară, asta dacă te gândeşti că trebuie să mai dai şi pe la facultate şi să mai ai şi o viaţă socială, însă cu banii pe care îi scoţi din împărţitul pliantelor poţi să adaugi la banii trimişi de ai tăi încă vreo câteva sute de lei pentru zile negre.

 

Câteva idei de locuri de muncă pentru studenţi:

  • Agent comercial
  • Operator call center
  • Staff fast-food
  • Distribuitor pliante/ziare
  • Videochat (pentru că, de ce nu?)

 

În cazuri extraordinare mai auzim şi de studenţi care sunt dispuşi să meargă să doneze sânge, însă acest “sport extrem” nu este pentru oricine. Dacă ai sânge în vene, şi la propriu, dar şi la figurat, centrele de transfuzii te aşteaptă cu uşile deschise. În schimbul sângelui vei primi bonuri de masă cu care vei putea să îţi mai cumperi câte ceva. Parcă totuşi nu mai sună chiar atât de rău să donezi sânge, nu? Şi de vreme ce trenurile sunt gratuite (cel puţin pentru moment), ai puterea de a economisi banii de transport. Prin urmare te descurci tu cumva cu banii.

 

Nu fi mofturos când vine vorba de mâncare

Dacă acasă aveai un fel special de mâncare pe care ţi-l făcea mereu mămica, iată că la facultate lucrurile stau altfel. Aici mănânci ce ai, iar dacă nu mai ai, inventezi. O pâine se poate transforma întotdeauna în mai multe sandvişuri veritabile cu salam uscat de prin fundul frigiderului, iar punga de supă instant la un leu ia oricând locul ciorbei de toate zilele. Dacă un coleg te invită să mănânci cu el la aceeaşi masă, caută să nu îl refuzi! Poate are prea multă mâncare şi trebuie cumva să scape de ea, ori a simţit că eşti vai de steaua ta şi îţi ghiorăie maţele. Dacă ai pânză de păianjen în stomac, iar în partea ta de frigider bate vântul, mănâncă ce ţi se oferă şi nu te sclifosi. Ce-i în gură, nu-i minciună!

 

Şi pentru că tot vorbeam despre zacusca la borcan, aceasta este un must have al tuturor studenţilor. Că vii din provincie sau nu, trebuie să ai cel puţin două borcane de zacuscă, gem şi încă vreo câteva compoturi la îndemână. La vremuri de restrişte te poţi baza oricând pe proviziile din cămara lu’ bunică-ta sau a alor tăi. Dacă nu ai ce face cu mâncarea la borcane, nu o arunca! Întotdeauna se găseşte un coleg la fel de bătut de soartă ca şi tine căruia îi poţi da de mâncare. Câinele ţine minte mâna care i-a dat mâncare. La fel şi studentul!

 

Pune-te bine cu profii de la facultate

Ar fi bine să te faci prieten cu duşmanul. Dacă până acum a fost floare la ureche să te ai bine cu profii, la facultate afli că nu toţi sunt abordabili şi s-ar putea să îţi dea de furcă. Profii mai tineri sunt ceva mai receptivi şi înţeleg când studentul este ba mai glumeţ, ba mai sociabil. Cu ăştia mai bătrâni s-ar putea să ai de învăţat, dar dacă te văd că eşti activ la orele de curs şi pe la seminarii/laboratoare, te-ai scos! Le place la nebunie când văd că se mai implică şi alţii la ore.

 

S-ar putea să nu fii pe aceeaşi lungime de undă cu toţi profii, însă ai putea oricând să le arăţi că eşti student de treabă şi că nu cauţi probleme, ci doar vrei să treci anul cu bine. Fii prezent la orele lor, chiar dacă moţăi în pupitru, dar nu sta niciodată pe telefon. Poţi încălca de câteva ori această regulă, dar dacă te iau în vizor drept ăla care stă pe telefon mereu la materia lui… ai pus-o! Mai participă şi pe la câteva activităţi organizate de ei sau de facultate; mai fă-le câte un portofoliu, o prezentare sau un proiect, chiar dacă de multe ori o să fie opţionale şi o să fii singurul student care se prezintă cu aşa ceva. Şi nu în ultimul rând, nu te certa cu ei. Profesorii au întotdeauna dreptate, în special cei care nu suportă să fie contrazişi. Tu eşti încă o specie nouă şi: “nu eşti trecut prin viaţă” sau “nu ai făcut armata cu mine”, deci cel mai bine e să te supui sistemului ierarhic.

 

Implică-te într-o asociaţie/organizaţie

Există o mulţime de modalităţi de aţi petrece timpul, însă dacă eşti niţel mai activ şi vrei să te distrezi sau să faci ceva util cu timpul tău liber, cel mai probabil trebuie să te implici într-o asociaţie/organizaţie. Pe lângă beneficiile pe care le ai ca membru, aceste activităţi sunt foarte faine şi faci în aşa fel încât să îţi treacă timpul mai uşor, mai cu rost, mai plăcut. Ligile studenţeşti sunt recunoscute pentru activităţile de voluntariat, dar şi pentru petrecerile în lanţ. Nu te sfătuiesc să participi la toate seratele cu bere. S-ar putea să îţi regreţi viaţa dimineţile următoare. De asemenea poţi să mergi şi să fii voluntar la o bibliotecă sau cantină. Dacă eşti ceva mai activ şi vrei mai mult, organizaţii precum “Salvaţi Copiii România” vă pot ajuta să vă implicaţi o grămadă în proiecte care v-ar putea interesa.

 

Aşadar, dragă studentule, dacă eşti abia la început de drum sau eşti niţel mai mare, dar simţi că ţi-ai ratat vremea, să ştii că nu este niciodată prea târziu pentru un nou început. Sper că o să îţi fie utile aceste sfaturi şi că o să te bucuri de studenţie, dar mai important, sper că vei trece prin facultate cu ochii şi urechile aţintite asupra educaţiei suficient de mult încât să poţi deveni cineva în viitor. Multă baftă!

 

BONUS TIP: Fă-ţi cumpărăturile mai mereu de la reduceri. Dacă produsele sunt reduse nu înseamnă că sunt stricate. Poţi găsi o mulţime de chestii utile la promoţii prin magazine.

SECOND BONUS TIP: Protejează-te. Dacă ai obiceiul să mergi des pe la petreceri şi bei peste măsură, indiferent că eşti băiat sau fată, ar trebui să ai întotdeauna la tine un prezervativ, pentru orice eventualitate… asta, desigur, dacă nu eşti într-o relaţie!

THIRD BONUS TIP: Din propria experienţă vă spun că nu merită să daţi bani la oamenii străzii. Da, poate vi se face milă şi credeţi că faceţi un gest frumos. Greşit! Dacă vreţi să îi ajutaţi cu adevărat, mai bine îi întrebaţi ce au nevoie, iar dacă le este foame oferiţi-vă să mergeţi personal să le luaţi de mâncare, altfel veţi avea surpriza, la fel ca mine, să îi vedeţi drogându-se în plină stradă cu aurolac sau fumând cine ştie ce chiştoace, în timp ce stau cu berea la subraţ. (Trei persoane am ajutat cu bani de când sunt student şi pe toţi i-am văzut în ce i-au investit. Astăzi regret că i-am ajutat)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *