Devino ochii unui copil nevăzător

Îmi vine greu să scriu acest articol, deoarece abordez destul de rar subiecte precum acesta: copii care prezintă probleme de sănătate sau un handicap. Deşi nu sunt încă părinte, iar comportamentul poate nu mă recomandă drept adult, iubesc şi am iubit de când mă ştiu copiii. Mi se rupe sufletul când aflu că un copil suferă de vreo afecţiune sau este… nu bolnav, ci mai puţin norocos decât alţii. Am fost şi voluntar pentru o vreme îndelungată, iar în cadrul activităţilor la care am participat, am avut ocazia de a întâlni copii aparţinând unor medii şi comunităţi diferite faţă de cele în care am crescut, dar şi copii cu anumite deficienţe. Sentimentul pe care l-am trăit în acele clipe frumoase m-a copleşit, iar de atunci port un respect enorm pentru cei care au grijă de copiii cu anumite deficienţe. Tocmai din acest motiv am decis să scriu despre un caz care mi-a atras atenţia în mod deosebit.

Odată cu participarea la această campanie de promovare (organizată şi începută de Blogal Initiative) a unui proiect pe care îl consider important şi care merită să câştige “Campionatul de bine”, atât eu, cât şi cititorii, descoperim un sistem relativ nou de donaţii în România, şi anume fundraising-ul. Nu vă pot spune cu exactitate de când dispune România de platforme de fundraising, însă aceste platforme reprezintă sistemele securizate prin care oricine poate dona online pentru o cauză. Banca Comercială Română deţine o astfel de platformă, numită Bursa Binelui (www.bursabinelui.ro), singura platformă de fundraising din România unde donaţiile sunt necomisionate.

Trecând peste orice alte gânduri şi revenind la grijile care ne afectează pe toţi, este lesne de înţeles că problemele multor persoane pică pe umerii noştri, chiar dacă de cele mai multe ori nu dorim acest lucru. Este uman totuşi să preluăm din problemele altora şi să îi ajutăm pe cât posibil. Umanitatea nu ar fi avansat niciodată dacă oamenii nu s-ar fi sprijinit reciproc în această cursă nebună pe care noi o numim “viaţă”. Stă în natura umană să gândim în acest mod şi să ajutăm… să facem bine!

Cum poţi alege un proiect înscris în Campionatul de Bine?

Pentru a vedea o listă completă cu participanţii Campionatului de Bine trebuie să accesaţi link-ul anterior. În acest caz puteţi citi şi afla mai multe detalii despre participanţii din Campionatul de Bine. Dacă vrei ca unul dintre finaliştii campionatului să câştige, asigură-te că susţii proiectul prin finanţarea acestuia. Orice sumă este acceptată şi se adaugă la scorul final al fiecărui participant. Pentru a dona către o cauză anume trebuie să parcurgeţi câţiva paşi simpli, urmând ca apoi să fiţi redirecţionaţi către EuPlatesc.ro.

Eu am ales să susţin şi să promovez Asociaţia Young Goldfish, deoarece copiii pentru mine sunt o slăbiciune, cu atât mai mult dacă suferă de o afecţiune sau au un handicap. Foarte mulţi bloggeri au decis să îşi promoveze proiectele şi asociaţiile de suflet, aşadar, de ce să nu o fac şi eu? Principalul motiv însă este acela că lupt pentru egalitatea din societate, astfel încât persoanele cu dizabilităţi, cu precădere copiii, să se bucure de aceleaşi drepturi precum persoanele fără handicap.

Cine este ONG – Asociaţia Young Goldfish?

Această asociaţie are scopul de a forma şi integra în plan profesional tinerii, dar şi de a-i consilia. Asociaţia Young Goldfish promovează activităţile de voluntariat, motiv pentru care susţin tinerii care se implică activ în cazurile sociale ale comunităţii. Dintre activităţile şi proiectele asociaţiei se remarcă: “Dezvoltarea personală pentru elevi din licee din Bucureşti“, “Cursuri de prim ajutor pentru şcoli“, “Urmează-ţi visul – Studio de înregistrări audio şi cărţi audio pentru copiii nevăzători din 6 oraşe“. Pentru informaţii adiţionale referitoare la această asociaţie:

Adresă: Bucuresti, Str Rosia Montana, Nr 4, Sector 6
Telefon: 0734083693
Contact: Miruna Cardos

Scopul proiectului

De fapt, scopul proiectului nu este nici pe departe unul simplu. Cu suma strânsă în cadrul Campionatului de Bine, Asociaţia Young Goldfish va ajuta copiii nevăzători prin şedinţe săptămânale de hipoterapie, în perioada martie – septembrie 2018. Cu riscul de a mă repeta, cei de la Young Goldfish vor ca tinerii care nu pot vedea să facă parte din comunitate, şi să se integreze mult mai uşor printre celelalte persoane.

De ce este şi responsabilitatea noastră să susţinem proiectele din Campionatul de Bine?

Consider că este responsabilitatea noastră cea mai mare să avem grijă de viitorul acestei lumi. Deşi lumea nu mai dă dovezi de bunătate, contrar a ceea ce s-ar crede, încă există buni samariteni pe Pământ care să depună eforturi mici şi să schimbe ceva. În acest sens vorbim despre donaţiile care pot fi făcute pentru a sprijini anumite cauze. Am decis că un caz social foarte bun este cel de susţinere al copiilor nevăzători prin hipoterapie. Alegerea de a dona către această cauză este strict subiectivă, însă cred că viitorul ţării stă în mâinile copiilor care vin din urmă, iar copiii nevăzători nu sunt o excepţie! România, minunata noastră ţară, este construită pe principii morale puternice, cu oameni care încă speră şi cred că binele este o prioritate. Noi avem responsabilitatea de a duce mai departe această gândire şi să o propagăm în rândurile tuturor oamenilor care ne înconjoară. Astfel şi numai astfel putem avea un viitor frumos, în care ştim că la bătrâneţe ne putem baza pe semenii noştri.

Cum putem ajuta?

Donând orice sumă la oricare dintre cazurile sau proiectele, demarate în parteneriat cu Banca Comercială Română, pe site-ul www.bursabinelui.ro. Tot aici puteţi afla mai multe detalii despre proiectul pentru sprijinirea copiilor nevăzători prin hipoterapie. Donând orice sumă către Asociaţia Young Goldfish ajutaţi 50 de copii să îşi dezvolte simţurile, o postură cât mai corectă a corpului şi capului, dar şi stima de sine, care este probabil cel mai important aspect dintre toate. Prin aceste şedinţe de hipoterapie cei 50 de copii se vor adapta mai uşor condiţiilor din societate, astfel încât ei să nu se simtă diferiţi, ci mai degrabă unici.

Dacă şi tu vrei să fii printre campioni, fă un bine şi donează către Asociaţia Young Goldfish, deoarece susţinând eforturile asociaţiei vei susţine necondiţionat copiii nevăzători. Devino şi tu ochii unui copil nevăzător!

30 thoughts on “Devino ochii unui copil nevăzător

  1. Într-adevăr, şi eu cred că este un proiect foarte frumos şi cred că merită multă atenţie!

  1. Nu cred că “alinare” este termenul potrivit pentru această situaţie, însă cred că toţi copiii merită să aibă acces la o comunitate în care ei sunt egali cu persoanele care nu au handicap.

  1. Din păcate statul nu ajută cu nimic aceste asociaţii, dar asta nu ne opreşte cu nimic să facem noi gestul donării, cel care poate schimba multe.

 1. Fundatiile de acest tip ii ajuta mult pe cei cu probleme. Nici nu ma pot gandi la cat sufera copiii cu dizabilitati in societatea noastra, care pune etichete si ii dau la o parte. Aceste asociatii fac ca noi, oamenii sa ne mobilizam si sa daruim din putinul nostru celor ce au mai multa nevoie.

  1. Eu încerc să nu mă gândesc la copiii care nu pot vedea ca la nişte “suferinzi”… însă, într-adevăr, aceştia se confruntă cu nişte probleme pe care doar ei le cunosc. Asociaţiile sunt o minune pentru aceşti copii.

 2. Astfel de proiecte sunt binevenite si cred ca e datoria noastra de oameni sa-i sustinem mereu pe cei mai putin norocosi decat noi. Iar atunci cand vorbim de copii subiectul e unul cu atat mai sensibil si trebuie sa le oferim o sansa la o viata mai buna.

  1. Mă bucur să aflu că există atâtea persoane care sunt dispuse să ofere o mână de ajutor celor care au cu adevărat nevoie de el. Tot respectul!

 3. Sincer, poate ca inainte nu m-ar fi impresionat un astfel de subiect dar, de vreo 4 ani de cand am devenit mamica tot ce are legatura cu copiii imi atinge o coarda nu doar sensibila ci lacrimogena. Plang si la Bambi 😀

  1. Odată ce devii părinte, cred eu, sentimentele pentru aceste situaţii sunt mult mai profunde, cu cât te gândeşti că şi propriul copil ar fi putut fi aşa, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să fii musai părinte pentru a fi empatic.

 4. Terapia cu animale este una din cele mai bune metode de a ii ajuta pe acesti copii cu dizabilitati sa se simta cat mai aproape de normal. “Normalul” pe care il stim noi. Animalele nu diferentieaza lumea asa cum o facem noi, iar eu cred ca acesti copii simt diferenta.

  1. Într-adevăr, nu m-aş fi gândit vreodată că animalele pot avea un efect terapeutic atât de mare asupra persoanelor cu deficienţe. Dovadă că şi animalele contribuie în egală măsură la dezvoltarea armonioasă a copiilor, nu doar părinţii sau fraţii.

  1. Îţi mulţumesc pentru susţinere! Şi mă bucur enorm de mult să aflu că poţi şi contribui la acest proiect prin promovarea sa. Noi suntem eroii acestor copii! 🙂

  1. Eu abia anul acesta am aflat de acest proiect. Sunt ferm convins că orice ar fi, chiar dacă nu va câştiga “Campionatul de Bine”, tot va fi un proiect foarte respectat.

  1. Orice comentariu înseamnă că articolul a ajuns unde trebuia. Orice distribuire înseamnă că articolul poate să ajungă mai departe decât mi-aş putea imagina. Aşadar, şi voi contribuiţi la această promovare a proiectului asociaţiei! 🙂

 5. Un proiect care este extrem de frumos! Speram sa vedem cat mai multe astfel de proiecte!

  1. Eu am găsit o grămadă de astfel de proiecte în lista participanţilor din “Campionatul de Bine”. Aş aprecia dacă aş afla şi din partea voastră că aţi găsit şi voi proiecte care merită susţinute (cel puţin din punctul vostru de vedere).

  1. Nu am auzit de proiecte la nivel local, fiindcă de obicei mă interesez să promovez proiectele de la nivel naţional. Chiar şi aşa, apreciez că există organizaţii care fac eforturi şi la nivel local.

  1. Dacă am reuşit să atrag un posibil donator pentru această asociaţie, respectiv acest proiect, nu pot decât să fiu fericit şi mândru că am reuşit să influenţez cumva evoluţia acestui proiect.

  1. În numele asociaţiei şi proiectului pe care îl promovez, îţi mulţumesc enorm de mult pentru cuvintele frumoase! 🙂

  1. Mă bucur să aflu că şi tu crezi că proiectul acesta merită susţinut. Mă voi gândi şi la adăugarea unui buton de share pentru reţelele sociale. Mulţumesc pentru sfat! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *