Cum alegi webhost-ul potrivit ţie?

Mi-am propus să scriu acest articol în urma unor discuţii pe care le-am avut cu o serie de prieteni acum ceva timp. Am aflat că foarte mulţi bloggeri sunt dispuşi să treacă pe un domeniu personal, însă nu toţi cunosc aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere pentru a alege pachetul de servicii potrivit pentru ei. Eu m-am documentat înainte de a lua această decizie, deoarece nu îmi permit să cheltuiesc foarte mult din bugetul alocat pentru conceperea acestui blog. Aşadar, care sunt lucrurile de care trebuie să ţineţi cont în vederea alegerii unui webhost potrivit?

  • Fă-ţi o listă cu cheltuieli

Un aspect foarte important pe care l-am avut în vedere atunci când am decis să trec pe un domeniu personal a fost să îmi fac o listă cu cheltuieli. Ştiam că de îndată ce voi începe acest proces va trebui să scot nişte bani din buzunar. Am stat foarte bine şi am cântărit situaţia, fiindcă după câţiva ani în care am folosit platforma Blogspot am realizat că un domeniu personal mi-ar aduce mai multe beneficii decât unul prestabilit. Nu mă înţelegeţi greşit! Dacă aveţi sute de mii de vizite anual şi foarte multe beneficii utilizând domeniul prestabilit, nu văd de ce ar trebui să vă schimbaţi adresa blogului sau să treceţi pe un domeniu personal. Însă dacă vă aflaţi în situaţia în care am fost eu, şi anume să nu trec peste pragul de câteva aproximativ 300 vizite pe zi, cel mai probabil ar trebui să faceţi acest pas şi să deveniţi blogger cu drepturi depline.

 

Revenind la lista cu cheltuieli, am ajuns la această idee după ce am realizat că trebuie să aloc nişte bani pentru a mă bucura de viitorul meu blog. Aşadar, despre ce cheltuieli vorbim? În primul rând este nevoie de un domeniu, care reprezintă entitatea principală în ceea ce priveşte conceperea unui blog. În al doilea rând, pentru ca domeniul să fie folosit, acesta necesită un webhost. După ce am citit mai multe recenzii pe internet despre firmele româneşti de webhosting, am ajuns la concluzia că voi alege o firmă străină. De ce? În afară de faptul că preţurile în ţară sunt exorbitante, nicio firmă nu oferă servicii care să îmi fi atras atenţia în mod deosebit. Deci, ce firmă străină a avut cele mai bune servicii pentru mine?

 

În perioada în care am început să caut domenii, am ajuns din întâmplare pe site-ul GoDaddy. Această firmă internaţională are servicii foarte bune la preţuri accesibile. Nu sunt un zgârie-brânză, însă nu văd motivul pentru care aş cheltui mai mult pentru aceleaşi servicii, la noi în ţară, când în străinătate există firme care nu au planuri de tarifare mari. De vreme ce nu aveam nici domeniu, am profitat de o promoţie şi am achiziţionat un pachet de webhost la care am primit gratuit domeniul. Aşadar, care este suma pe care am alocat-o pentru a cumpăra webhost-ul? Nici mai mult, dar nici mai puţin de 14$, adică aproximativ 55 lei la cursul valutar de atunci.

 

Faptul că domeniul nu m-a costat nimic mi-a venit foarte mult în ajutor, deoarece am vrut să mai rămân cu bani încât să îmi cumpăr mai multe lucruri necesare pentru blog, cum ar fi o temă care să aibă un design plăcut şi cât mai bărbătesc, dar totuşi să arate a blog personal şi să nu coste extraordinar de mult. Tema pentru blog am ales-o înainte de a cumpăra pachetul de servicii de la GoDaddy. Pe lângă cei 14$ pentru webhost am mai adăugat preţul temei, adică 24$, de care am ţinut cont în momentul achiziţionării produselor din coşul GoDaddy. Cu toate acestea am reuşit să nu trec peste bugetul propus pentru blog, ceea ce mă bucură. Odată ce reuşeşti să îţi pui la punct lista de cheltuieli s-ar putea ca demersul spre deschiderea blogului cu domeniu personal să devină mult mai uşor.

 

  • Întreabă-te ce vrei de la webhost

Un lucru foarte important atunci când alegi webhost-ul pentru blogul tău este să te întrebi ce vrei mai exact de la el. Preţul joacă un rol foarte important! Dacă eşti cu dare de mână, atunci trebuie să îţi alegi un pachet de servicii avantajos, deoarece nu este neapărat ca preţurile mici să aducă serviciile dorite. Eu am ales unul dintre cele mai ieftine planuri de webhost, deoarece am simţit că am nevoie doar de un domeniu şi webhost. Cu toate acestea mă gândesc foarte serios ca în viitor să fac upgrade şi să trec pe un plan mai bun.

Godaddy are planuri foarte bune de webhosting şi oferă spaţii mari de stocare, viteză bună, dar şi alte servicii precum: backup, email personalizat pentru afaceri, website builder şi, în funcţie de pachet, posibilitatea de a găzdui un număr nelimitat de website-uri. Şi cei de la Bluehost şi HostGator sunt foarte buni din punct de vedere calitativ. Fiecare firmă are servicii şi planuri de tarifare diferite, dar acest lucru este foarte bun pentru blogger. Dacă eşti dispus să dai ceva mai mulţi bani pe webhost, dar să te bucuri de sprijin 24/7 şi de servicii foarte bune, recomand BlueHost. Dacă eşti la început de drum şi încă înveţi cum să te descurci cu platformele de webhost şi să înţelegi cum funcţionează treburile, recomand GoDaddy. În ceea ce priveşte HostGator, este o firmă care aparţine tot celor de la BlueHost, însă serviciile sunt total diferite, dar la fel de bune. Aşadar acestea sunt cele mai cunoscute şi mai apreciate firme străine de webhosting. Dacă aveţi alte întrebări sau nelămuriri ar trebui să accesaţi forumuri şi să apelaţi la opiniile altora sau să citiţi recenzii, pentru că sunt o mulţime şi nu vă costă nimic să vă informaţi!

 

Sunteţi în căutarea unei firme autohtone de webhosting? Nu vă pot sfătui foarte multe în această privinţă, însă vă recomand să nu săriţi cu capul înainte şi să gândiţi de o sută de ori înainte de a cumpăra un pachet de servicii din ţară. Tot ce ştiu este că RoTLD sunt cei mai cunoscuţi la nivel naţional în ceea ce priveşte înregistrarea domeniilor, însă nimic mai mult. Nu pot să îmi spun părerea despre firmele de webhosting din România, deoarece am decis să merg pe mâna străinilor de la început şi să nu mă tatonez cu problemele pe care le-aş putea întâlni în ţară. Am citit mai multe opinii şi recenzii pe internet care mi-au deschis ochii şi am înţeles astfel că nu merită să aloci foarte multă încredere în firmele româneşti. Dacă greşesc, aştept oricând critici sau să îmi spuneţi că nu e aşa.

 

  • De ce să deveniţi blogger cu drepturi depline?

S-ar putea încă să nu ştii sigur dacă vrei să deţii un blog cu domeniu personal, însă nu-i nimic! Nimeni nu porneşte în viaţă ştiind totul. Întreabă-te de ce majoritatea bloggerilor de succes au domenii personale şi apoi observă-le activitatea. Au mai mulţi cititori? Au reuşit să formeze o comunitate în jurul blogului său? Au mai multe beneficii ca tine? Dacă răspunsul la toate aceste întrebări este “da“, atunci ar trebui să te gândeşti serios dacă vrei şi tu să faci următorul pas şi să intri în rând cu lumea. De ce să mint? Am deschis acest blog foarte fricos, neştiind ce mă aşteaptă, crezând că nu voi face nimic cu el, însă deja mă simt foarte bine ştiind că am luat această decizie şi consider că voi avea foarte mult de câştigat.

 

Poate eşti orientat mai mult să ai beneficii financiare din blogging. Dacă tot ceea ce vrei să faci este să câştigi bani din blogging, este ok, cu toţii dorim să scoatem foloase în urma muncii pe care o depunem. Nu uita însă că prima dată eşti blogger, apoi om de afaceri, dacă se poate spune aşa. Ceea ce îţi trebuie este multă iniţiativă şi idei prin care să ieşi în evidenţă. Dacă îţi place să scrii şi vrei să transformi această pasiune într-o carieră, nu ai decât! Bloggerii care au dedicat o marte parte din timp redactării articolelor sau comunităţii pe care au format-o sunt, probabil, cei mai câştigaţi, fiindcă ei sunt primii targhetaţi de firme care trimit produse spre testare sau vor publicitate plătită. Nu ai nimic de pierdut dacă rişti puţin şi aloci câteva ore pe zi scrisului. În afară de cele amintite anterior, s-ar putea ca peste câţiva ani să faceti o retrospectivă a activităţii dumneavoastră şi să observaţi cât de mult aţi evoluat, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere psihologic.

 

Spre final, să repetăm lucrurile de care aveţi nevoie pentru a deveni un blogger de succes şi cum alegeţi un webhost potrivit nevoilor dumneavoastră:

  1. Calculaţi-vă bugetul pe care vreţi să îl alocaţi întregului proiect. În acesta includeţi domeniul, serviciul de găzduire, tema blogului (opţional) şi alte plugin-uri care v-ar putea eficientiza munca (de asemenea, opţional).
  2. Informaţi-vă care sunt firmele de webhosting cele mai bune şi ţineţi cont de părerile altora! Dacă în urma documentării ajungeţi la concluzia că feedback-ul nu este unul echilibrat, atunci ar trebui să vă uitaţi după o altă firmă.
  3. Alege pachetul de servicii care ţi se potriveşte. Nu da mai mulţi bani decât este nevoie! Dacă ai de gând să îţi deschizi un blog, atunci nu cumpăra pachetul pentru afaceri. Caută să ai suficient spaţiu de stocare, iar serverul pe care urmează să îţi fie găzduit blogul să fie suficient de rapid încât să nu ai probleme cu procesarea paginilor blogului.
  4. Fii curajos! Dacă te-ai înhămat pe acest drum, nu da înapoi!
  5. Impune-ţi niste ţinte. Dacă eşti dispus să devii blogger cu normă întreagă şi vrei să transformi din pasiune o carieră, nu uita să scrii întâi pentru tine şi public, iar banii să fie pe locul doi întotdeauna. Dacă gândiţi astfel, nu veţi duce lipsă nici de bani, nici de plăcere!
  6. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *