Colaborare perfectă pentru bloggeri

După câţiva ani de experienţă în blogging şi tot ce ţine de această sferă am ajuns să cunosc destul de bine metehnele unei colaborări de succes. Drumul meu în această “expediţie” a fost parcurs fără a avea o strategie. În afară de un alt blogger, care spre fericirea mea m-a învăţat să îmi câştig existenţa cu pagina mea web, nu am mai avut niciun ajutor. Singura chestie pe care m-am bazat a fost zicala “learn by doing”. Şi asta am făcut! Am lucrat neîncetat, an de an, doar pentru a completa o listă cu sponsori şi colaboratori cu care aş putea avea un parteneriat, aducând informaţii noi despre aceştia odată cu fiecare colaborare. Sunt foarte mulţumit de direcţia în care m-am îndreptat de-a lungul timpului, însă dacă aş putea să repar o greşeală pe care am făcut-o până acum în timpul colaborărilor a fost aceea că nu am preluat iniţiativa.

Care sunt cele mai mari riscuri într-o colaborare?

Nu trebuie să vă speriaţi, în orice colaborare există posibilitatea de a fi înşelaţi. Şi eu am trecut prin asta, şi alţi bloggeri, deci nu este un fenomen necunoscut. Munca pe care o depui nu va fi întotdeauna pe măsura aşteptărilor unora dintre colaboratori, însă acest lucru nu trebuie să te influenţeze şi să te facă să crezi că este sfârşitul lumii. Probabil că riscul cel mai mare pe care îl are o colaborare este neplata serviciilor prestate, iar acest lucru se traduce atât în plăţi la nivel monetar, cât şi în plăţi materiale, precum premii pentru concursuri (cărţi, haine, produse de cosmetică etc). Dar care este motivul pentru care apare neplata serviciilor? Vorbind strict din perspectiva blogger-ului, este destul de evident faptul că un colaborator ar putea fi împins către un asemenea gest din cauza lipsei de încredere sau, după caz, duce lipsă de coloană vertebrală. Nu există un remediu pentru aceste două probleme, din păcate, însă ele pot fi evitate prin documentarea posibililor colaboratori. Dacă ai prieteni care au mai avut colaborări cu anumite magazine sau persoane, cel mai bine ar fi să afli câteva informaţii de la ele, atât despre modul de colaborare, cât şi despre personalitatea colaboratorului.

Un alt risc de care nu te poţi feri în majoritatea cazurilor este întârzierea acordării banilor sau premiilor. Nu dispera, şi noi am trecut prin asta, ştim ce înseamnă să aştepţi câteva săptămâni sau chiar luni bune un anumit lucru pe care l-ai câştigat cinstit. Dacă totuşi nu simţi că lucrurile sunt ok, atunci caută să fii cât mai galant. Nu te ocupa de ei cu ameninţări, deoarece este o tactică destul de proastă şi de cele mai multe ori inutilă. Cu toate acestea poţi apela întotdeauna la reclamă proastă în mediul virtual. Dacă deţii informaţii care ar putea denigra sau păta imaginea unui colaborator, cel mai bine ar fi să dai cărţile pe faţă şi să explici publicului de ce parteneriatul a fost un eşec şi cum ai fost înşelat. Totuşi… nu te da cocoş mereu… într-o colaborare sunt întotdeauna cel puţin doi indivizi implicaţi. Prezintă şi partea ta de vină (dacă este cazul).

Tu vs colaboratorul: fii cel cu iniţiativa!

O lecţie pe care ma învăţat-o dur a fost aceea că în orice colaborare trebuie să ştiu când să ridic ştacheta, să îmi spun părerea sau să pun piciorul în prag. Din păcate nu am făcut-o de la început, dar acest lucru m-a format ca om şi ca blogger. Am învăţat astfel să fac bani pe net din blogging mult mai eficient şi am aflat cât costă serviciile mele. Înainte de a da drumul oricărei discuţii pentru o posibilă colaborare trebuie să ai un target. Pune-ţi standardele, principiile şi nelămuririle în ordine, astfel încât să ştii ce să ceri sau să întrebi atunci când va fi momentul potrivit. Nu îi lăsa să decidă în locul tău ce este mai bine pentru blogul pe care îl administrezi. Este o mare prostie ca un colaborator să decidă ce tip de concurs este mai potrivit pentru blogul sau profilul tău de Facebook/Twitter/Instagram etc. Fii ferm în toate deciziile pe care le iei şi nu îi lăsa să îşi bată joc de tine şi timpul tău. Învaţă că timpul este foarte preţios, iar o colaborare eşuată nu îţi aduce niciun folos. În fond, având colaborări cauţi să ai de câştigat atât tu, cât şi publicul blogului.

Un exemplu foarte bun în acest sens este ultima mea colaborare de succes pe care o am cu un partener străin. Acesta este proprietarul unui magazin din Asia care are demarată o campanie de link building pe plan global. Întâmplarea face că nu eu am fost cel care l-a căutat pe proprietarul magazinului, ci el m-a căutat pe mine, lucru care nu a putut decât să mă facă fericit. Iniţial mi-a fost oferită o sumă modică în dolari, având în vedere că majoritatea plăţilor pe care le primesc sunt făcute pe Paypal. Am fost foarte ferm pe poziţia mea şi am revenit, trimiţând un mesaj cu toată încrederea că serviciile pe care le prestez sunt de calitate înaltă şi merită mai mult de atât. În mai puţin de o lună am reuşit să câştig peste 100$, pe lângă banii pe care îi câştig din colaborările din România, scriind doar şase articole a câte 200-300 cuvinte. Pentru un student, să faci peste 100$ într-o lună, iar banii să continue să intre în contul bancar, nu sună deloc rău, nu?

Cunoaşte-ţi partenerii

Eşti sută la sută sigur că urmează să produci iar de pe urma unor parteneri? Cel mai sigur lucru pe care îl poţi face este să îţi cunoşti partenerii. Chiar dacă ai impresia că banii vor veni cu nemiluita, aceştia vor înceta să mai apară la un moment dat. De ce? Află că orice sponsor caută să îşi construiască nişte link-uri pe bloguri citite, cunoscute şi pe o nişă specifică. Spre exemplu, blogurile pentru femei sunt target-urile principale ale magazinelor de haine şi de produse cosmetice. Acest lucru se datorează faptului că publicul cel mai frecvent pe astfel de bloguri sunt femeile, iar femeile caută produse specifice lor. În acest caz, colaboratorii din această sferă vor căuta să aibă parteneriate doar cu bloguri feminine. De aceea este bine să nu te axezi pe o singură persoană, ci să încerci să abordezi mai mulţi colaboratori, deoarece s-ar putea ca la un moment dat blogul pe care îl deţii să se apropie de alte nişe care nu îi vor mai impresiona, astfel încât nu vei mai câştiga la fel de mult, poate chiar deloc.

Indicat ar fi să afli şi câteva lucruri despre persoanele cu care intri în contact. De pildă, un colaborator cu care ştii că ai mai avut contact în trecut ar putea fi interesat de una sau mai multe propuneri de-ale tale, care ar putea aduce beneficii pentru ambele părţi implicate. Şi nu în ultimul rând, fii dispus să te cunoşti şi pe tine. Află de ce eşti în stare în mediul virtual şi provoacă-te în orice situaţie. Dacă ai experienţă în blogging de peste câţiva ani, a sosit vremea să pui la încercare tot ceea ce credeai că ştii despre tine. Este foarte important să ştii când trebuie să repari ceva şi la tine, când este cazul.

Colaborare la preţ corect

Nu uita că înainte de toate eşti om şi nu ar trebui să lucrezi pe gratis. Dacă faci asta, atunci fă-o pentru cei care merită acest lucru, cum ar fi cazurile sociale sau campaniile umanitare. Însă dacă eşti pus în situaţia de a-ţi negocia serviciile, fă-o cu vârf şi îndesat. Nu te mulţumi niciodată cu puţin, însă nici nu întinde coarda prea mult. Preţul corect este întotdeauna cel convenit de către ambele părţi implicate în colaborare.

Aşadar, să ai un colaborator sau un partener, după cum aţi aflat mai sus, nu este la fel de uşor precum sună. Mulţi cred că din blog poţi doar să câştigi, lucru care este în proporţii foarte mari adevărat, însă situaţiile şi toate procedurile pe care trebuie să le abordezi pentru a ajunge la câştig sunt foarte multe, dificile şi uneori înşelătoare. Nu spun să imiţi modelul meu, fiindcă în viaţă este bine să înveţi să îţi creezi propriul drum, însă dacă te afli la început şi eşti lipsit de experienţă, iar lumea pare că nu te bagă în seamă când ai nevoie de un sfat în această privinţă, ei bine, poţi spune că ai nimerit unde trebuia. Fă primul pas şi afirmă-te cu blogul tău!

10 thoughts on “Colaborare perfectă pentru bloggeri

  1. Daca acum cativa ani era simplu sa castigi din blogging, astazi s-au inmultit blogurile si competitia este destul de mare. Facebookul ne mai pune si el bete in roate si in plus vad ca exista un fenomen de migrare a cititorilor, la un moment se plictisesc sau vor sa incerce si altceva, nu-mi dau seama exact.

  2. Mi-aș dori și o colaborare perfectă între bloggeri, se pare că încă nu suntem dispuși să ne ajutăm și încă ne considerăm rivali, de multe ori fără motiv.
    După 8 ani și multe colaborări, am ajuns matură, zic eu. Știu prețurile, știu ce să cer, știu la ce mă aștept. Toate vin cu timpul.

  3. Colaborarile astea depinde de multe ate circumstante. In primul rand cat costa timpul tau, cat de mult isi doresc ei colaborarea cu tine si daca te considera un influencer sau unul unde sa isi lase linkurile facannd rabat de calitate. Totodata, conteaza si zoan in care te afli tu, daca esti mai stramtorat sau ai timp mai mult accepti si mai putin, cateodata, asa cum faceam eu la primele articole unde imi lasam sufletul pe tava pt 20 de lei. Acum nu mi-l mai las asa de usor 🙂

  4. Eu nici acum dupa 4 ani nu pot sa spun ca fac bani din blogging. As minti daca nu as mentiona ca am primit diverse produse in schimbul unor articole, dar bani, bani adevarati, nu am primit decat de vreo 3-5 ori si atunci sume mici pentru plasare de bannere. Iar atunci am acceptat doar ca sa ii donez unui adapost de catei. Pe de o parte ma apuca gelozia uneori cand aud ca unii chiar castiga bani, dar apoi imi aduc aminte ca eu scriu cand apuc, cand am chef si intr-un fel doar pentru mine. Daca mai citeste si altcineva “aberatiile mele” atunci ma bucur…. si cam atat. Succes in continuare!

  5. Incerc mereu sa fac sa fie bine de ambele parti. Nu vreau sa fiu luata de fraiera dar nici nu intind coarda. Sunt constienta de ceea ce pot asa, ca nu ma intind mai mult decat mi-e plapuma.

  6. Sunt si platforme in prezent care asigura o colaborare transparenta blogger-partener. De asemenea agentiile de PR isi fac foarte bine treaba. Acum, depinde de om cum este. Sunt si multi bloggeri neseriosi, dar aici e alta poveste.

  7. Exista multe variante de colaborari si implicit de castigat bani online. Dupa o vreme insa, o sa vezi ca preferi sa faci 3 articole pe luna si sa castigi cat ai castiga daca ai scrie 10. Zic si eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *