Ce se întâmplă când pierd un concurs

Dacă ţi-am stârnit deja interesul prin titlul articolului, păi da… ce fac eu când pierd un concurs? De cele mai multe ori aprind lumânări, fac vreo 50 de metanii, ascult o manea de jale şi spun de 10 ori, la interval de 10 minute: “să fie cu noroc data viitoare!”… absurd! De curând am participat la un concurs organizat pe Blogal Initiative, platformă pentru bloggeri, în care trebuia să promovez printr-un articol (sau mai multe articole) o campanie umanitară participantă în “Campionatul de Bine“, susţinut de BCR. Am petrecut foarte mult timp să mă documentez şi să aflu cât mai multe detalii despre campania pe care am promovat-o, dar se pare că eforturile mele nu au fost suficient de bune pentru a impresiona juriul încât să reuşesc să mă aflu printre câştigători. Cu toate astea, nu sunt supărat! De-a lungul activităţii mele ca blogger am învăţat că nu mereu pot câştiga. Şi totuşi, ce se întâmplă când pierd un concurs?

Vă voi dezvălui câteva lucruri pe care obişnuiesc să le fac de fiecare dată când pierd un concurs. Deşi sunt un blogger şi un participant înfocat atunci când vine vorba de un premiu semnificativ, nu pot spune că sunt foarte fair play când un alt membru al comunităţii bloggerilor câştigă, deoarece de multe ori sunt destul de invidios şi mâhnit că nu am câştigat eu. Cu toate acestea niciun om normal nu ar putea să se bucure pentru câştigul altuia de vreme ce a confruntat direct toţi ceilalţi participanţi, într-o competiţie în care ţinea neapărat să câştige. Invidia face parte din natura umană, iar noi toţi suntem predispuşi la acest “păcat”. Dar după o vreme îmi revin şi îi felicit pe câştigători şi mă gândesc la cum aş putea îmbunătăţi articolele pe care le redactez pentru concursurile la care particip.

De cele mai multe ori sunt convins de faptul că juriul nu a fost corect, însă tot de atâtea ori greşesc. O singură dată s-a dovedit, totuşi, că aveam dreptate în legătură cu juriul care acordase premiul unei persoane care nu se implicase deloc în documentarea şi redactarea articolului participant, dar chiar şi atunci m-am gândit că poate nu am avut un articol suficient de bun pentru a fi câştigător… şi totuşi s-a trecut la rejurizare, iar eu am devenit câştigătorul. Trecând însă peste aceste detalii, după ce mă obişnuiesc cu ideea că alţi colegi de breaslă au câştigat premiile, mă pun pe citit articolele participante în campania respectivă şi repar unde am greşit, văd unde am avut lipsuri şi ce pot face pentru a câştiga în viitor. Este discutabil dacă această “tactică” aduce vreun rezultat, însă pentru mine este foarte important să mă raportez la alţi bloggeri, deoarece dacă nu aş face acest lucru, cel mai probabil aş fi renunţat cu mult timp în urmă să mai particip la concursuri.

Urmează o perioadă destul de lungă în care nu mai particip la niciun concurs, fiindcă sunt dezamăgit de mine şi de performanţa mea în cadrul ultimului concurs la care am participat, însă nu spun nu unui concurs la care ştiu sigur că aş avea o şansă. Am momente când stau pe laptop şi citesc cerinţele unui concurs şi îmi spun: “Pot să fac asta!”, iar în clipa imediat următoare încep să scriu, în ideea că ştiu sigur că m-aş putea număra printre câştigători. Desigur că nu văd în viitor şi nu garantez că pot câştiga, dar astfel îmi păstrez optimismul şi “pofta” de a participa în campanii. Aşadar perseverenţa este secretul meu. Într-un fel sau altul nu mă pot învăţa cu ideea că pierd pe bandă rulantă, dar sunt conştient de faptul că în mare măsură tot eu sunt de vină pentru faptul că am fost învins. Trec peste această stare, în cele din urmă, şi încep să scriu din nou şi din nou, citind şi recitind ceea ce am redactat, astfel încât să mă asigur că nimic nu este greşit.

Dacă şi voi vă aflaţi în această situaţie, vă recomand din suflet să vă gândiţi din ce în ce mai puţin la invidie şi să începeţi mai degrabă să vă gândiţi la cum puteţi persevera în acest domeniu şi ce puteţi repara la voi. Acest exerciţiu este important atât pentru performanţa bloggerului în mediul virtual, cât şi pentru personalitatea acestuia şi viaţa sa de zi cu zi. Voi ce faceţi când pierdeţi un concurs?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *