6 semne că eşti dependent de tehnologie

Atunci când auzim de tehnologie ne gândim la totalitatea dispozitivelor care pot fi utilizate pentru a uşura anumite activităţi sau în scopuri proprii. Este de la sine înţeles că astăzi nu se poate trăi fără ajutorul ei, dar cum îţi dai seama că eşti dependent de tehnologie? Există numeroase cazuri în care oameni cu familii minunate au fost distruşi de dependenţa de tehnologie. Un aspect foarte neplăcut la tehnologie este faptul că nu evită pe nimeni. Oricât de mult ar încerca cineva să fugă din calea ei, este practic imposibil, deoarece s-ar lovi constant de anumite aspecte ale vieţii care nu pot fi rezolvate fără anumite dispozitive. În acest caz, cea mai bună soluţie este ca tehnologia să fie acceptată pentru utilitatea ei, însă nu trebuie dezvoltată şi o obsesie pentru aceasta. Aşadar, care sunt semnele că dezvolţi o dependenţă?

 

  1. Foloseşti foarte des telefonul

Probabil cel mai comun aspect al dependenţei de tehnologie este faptul că folosim foarte mult telefonul mobil. Pe când telefonul nu era încă „smart”, oamenii nu petreceau atât de mult timp butonându-l, ci doar îl utilizau atunci când era strict necesar. Astăzi însă cei mai mulţi dintre noi folosim telefonul mobil deoarece el ne ajută să trecem mai uşor peste zi. Suntem consumatori de informaţie, iar acest lucru ne caracterizează cel mai bine. Cu o conexiune stabilă la internet, cei mai mulţi utilizatori de telefoane mobile petrec ore în şir pe reţelele sociale sau pe aplicaţii de divertisment. Dacă eşti printre persoanele care merg pe stradă, în maşină, tramvai, metrou ş.a.m.d. cu telefonul în mână, fie el şi închis, este evident că dependenţa de tehnologie şi-a făcut loc în viaţa ta.

 

  1. Stai mai mult de 3-4 ore pe zi pe laptop/computer

Copiii sunt cei mai predispuşi la o dependenţă faţă de laptop sau computer. Acest lucru se datorează faptului că nu sunt supravegheaţi şi li se permite să utilizeze aceste dispozitive mai mult decât ar fi recomandat. Nici adulţii nu sunt scoşi din ecuaţie atunci când vine vorba de dependenţa de laptopuri sau computere. Fără un program bine stabilit, cu toţii putem cădea în această capcană. În acest sens este recomandat să existe un program în ceea ce priveşte numărul de ore petrecute în mediul virtual.

  1. Petreci prea mult timp pe reţelele sociale

Pauzele la locul de muncă sau la şcoală nu mai sunt ce au fost cândva. Astăzi nu mai vorbim despre interacţionarea faţă în faţă la locul de muncă sau de joacă prin curtea unei şcoli, ci descoperim că atât comunicare, cât şi activităţile din timpul pauzei sunt înlocuite cu statul în faţa unui telefon, pe o reţea socială. Este tragic faptul că nu ne putem abţine de la reţelele sociale, deoarece ele distrug capacitatea umană de a comunica şi interacţiona cu alţi indivizi în realitate. O altă formă de dependenţă faţă de tehnologie o reprezintă, indirect, nevoia de a face des selfie şi de a distribui pozele la cât mai multe persoane.

 

  1. Ţi se modifică postura corpului

Dacă meseria pe care o ai este de aşa natură încât ţi s-a modificat postura corpului de la prea mult stat pe scaun, atunci putem vorbi despre un caz grav de sedentarism în mediul profesional, însă acasă sau în aer liber nu există nicio scuză pentru a sta în poziţie şezut. Nu numai că tehnologia ne poate acapara viaţa şi distruge relaţiile interumane, ci poate să cauzeze şi probleme grave de sănătate. Au fost semnalate numeroase cazuri de scolioză, lordoză şi cifoză în care principala cauză a fost sedentarismul în timpul liber.

 

  1. Eşti rupt de realitate

Nimeni nu vrea să recunoască acest lucru, însă din ce în ce mai des suntem distraşi de la numeroase activităţi importante sau de la alte persoane. Acest lucru se datorează deficitului de atenţie care vine la pachet cu utilizarea iresponsabilă a gadgeturilor. Dacă ai fost pus vreodată în situaţia de a-ţi împărţi atenţia în mai multe locuri deodată, atunci ştii cât de dificil poate fi uneori acest lucru. Uneori suntem deconectaţi de lumea reală şi uităm că suntem înconjuraţi de alte persoane. Un exemplu foarte concret este butonatul telefonului la volan sau pe stradă. Vorbitul la telefon conduce la cele mai grave accidente rutiere, deoarece el distrage atenţia şoferului/pietonului.

 

  1. Nu mai ai emoţii, ci ai emoji

Unul dintre cele mai stupide lucruri care s-a remarcat în ultimul deceniu este faptul că lumea tinde să nu mai aibă emoţii. Desigur, acest lucru se datorează dependenţei de reţelele sociale şi lipsei de comunicare în realitate cu alte persoane. Lista poate continua cu mai mulţi factori care contribuie la acest fenomen, însă ceea ce atrage atenţia este faptul că unii utilizează platformele sociale drept cale spre sentimentele lor. Devine din ce în ce mai greu să zâmbeşti cu adevărat în realitate sau să râzi la o glumă, însă este cât se poate de uşor să trimiţi un emoji unei persoane.

Aşadar, oricât de mult ar crede cineva că dependenţa de tehnologie poate fi învinsă cu uşurinţă, iată că lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par. Cel mai important aspect este să se conştientizeze la timp că pot apărea grave probleme de sănătate în urma dependenţei de tehnologie, şi că în acelaşi timp riscul de a deveni un robot (în sensul figurat al cuvântului) este iminent. Nimeni nu trebuie judecat după faptul că petrece prea mult timp pe internet sau jucându-se jocuri video etc., însă ar trebui să se ajungă la un consens cu propria persoană, astfel încât să se facă un program în ceea ce priveşte utilizarea gadgeturilor. Nu uitaţi că orice lucru folosit în exces dăunează!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *