5 motive pentru care să scrii

Generaţia noastră este caracterizată de lipsa interesului faţă de literatură şi scris, motiv pentru care în acest articol explic 5 motive pentru care să scrii. În afară de faptul că exersarea scrisului îmbunătăţeşte abilitatea de a purta un discurs liber şi memoria, acesta este direct responsabil pentru dezvoltarea imaginaţiei. Deşi poate suna impresionant, având în vedere avântul tehnologic pe care îl are lumea în prezent şi pe care îl vor avea viitoarele generaţii, este imposibil ca scrisul obişnuit, tiparul, să fie înlocuit vreodată de cel digital. Pur şi simplu hârtia este şi va fi întotdeauna cea mai loială dovadă a timpului, spre deosebire de gadgeturi.

 

Iată o listă cu 5 motive în pentru care să scrii:

 

 • Scrisul îmbunătăţeşte memoria

Este foarte cunoscut faptul că scrisul îmbunătăţeşte memoria. Majoritatea persoanelor care apelează la scris pentru a învăţa rămân cu peste 90% din informaţii, în timp ce persoanele care învaţă auditiv sau vizual au şanse mult mai mici de a reţine informaţii. Deşi fiecare individ are capacităţi diferite şi există posibilitatea ca unii să înveţe mai bine auditiv sau vizual, în cazul scrisului este implicată memorarea vizuală şi locomoţia, care pun mai bine în mişcare creierul. În afară de acest fapt, scrisul este o modalitate foarte bună de a interpreta trecutul.

 

 • Scrisul dezvoltă gândirea

Cei mai mulţi filosofi s-au remarcat prin scrierile lor. De-a lungul timpului s-a observat că pentru a deveni important în societate trebuie să aduci contribuţii mediului din care provii. În acest sens, filosofii au profitat de posibilitatea de a scrie şi au dat frâu liber ideilor geniale pe care le-au avut, folosind o pană sau un pix. De ce dezvoltă scrisul gândirea? Prin scris ideile capătă nuanţe mult mai complexe, şi totodată oferă posibilitatea de a regândi înainte de a duce la bun sfârşit o idee.

 

 • Scrisul ajută la o mai bună organizare a vieţii

Cine îşi doreşte o viaţă neorganizată? Prin intermediul scrisului se poate organiza totul, în acest sens putem vorbi despre activităţi zilnice, paşi de urmat în vederea realizării unor proiecte, reţete culinare şi multe altele. Nimic nu este mai plăcut decât o viaţă bine organizată, de aceea majoritatea oamenilor au o agendă personală în care îşi trec periodic lucrurile pe care trebuie să le facă. Bloggerii fac acest lucru destul de des, în special cei care sunt foarte activi pe WordPress, deoarece programarea articolelor sau pregătirea tematicilor este foarte importantă în mediul virtual.

 

 

 • Scrisorile sunt cele mai frumoase cadouri

Există foarte multe persoane care sunt greu de mulţumit cu cadouri materiale, motiv pentru care scrisorile sunt o sugestie foarte bună pentru cineva drag şi greu de împăcat. În perioada sărbătorilor de iarnă sau în momente de despărţire, o scrisoare strecurată printre cadouri sau bagaje poate fi un gest foarte frumos, cu o valoare simbolică extraordinară. Cu atât mai mult, aceste scrisori se pot afla într-un plic colorat şi pot fi însoţite de o fotografie pe care tu şi persoana căreia i se adresează aţi făcut-o împreună.

 

 • Scrisul îţi permite să te autoevaluezi

Scrisul este o metodă foarte bună de autoevaluare. Dacă aveţi probleme de exprimare, prin scris puteţi oricând să vă autoevaluaţi şi să reparaţi ce este greşit. Cu această metodă aveţi şanse foarte mari să schimbaţi nu numai modul de exprimare, ci şi scrisul. Repetiţia este mama învăţăturii, zice un proverb din bătrâni. În acest mod, dacă autoevaluarea scrisă este efectuată în repetate rânduri, vocabularul devine mai diversificat, mai complex şi denotă nivelul de efort depus pentru a dobândi o exprimare frumoasă şi un scris elegant.

 

Acestea sunt cele 5 motive pentru care scrisul ajută şi pentru care el ar trebui practicat cu periodicitate. Nu uitaţi că, în cele din urmă, scrisul este oglinda omului, aşadar aveţi grijă de scrisul vostru şi îndemnaţi şi pe alţii să o facă.

14 thoughts on “5 motive pentru care să scrii

 1. Toate cele 5 motive sunt suficient de bune pentru a ajuta pe cineva sa inteleaga cat de important este sa isi imbunatateasca scrisul, sa faca cu pasiune ceea ce face si sa nu se opreasca din ceea ce face.

 2. Eu am trac la vorbitul in public, dar n-am nicio problema la a ma exprima in scris. De fapt trebuie sa recunosc ca scriu ce-mi tranneste prin cap, iar apoi recitesc si corectez exprimarea, lucru pe care oral nu este posibil.

 3. Uite ca nu m-am gandit la lucrurile astea pana acum dar cred ca ai dreptate. Cel putin in ce priveste punctul cu organizarea vietii. De cand scriu pe blog cred ca am devenit mai organizata 🙂

 4. Aceeasi problema ca si Raluca o am si eu, simt ca ma pot exprima mai bine in scris decat o fac vorbind unde de multe ori simt ca sunt cel mai “prost copil din curtea scolii” 🙂

 5. Iti spun sincer ca pe mine scrisul ma relaxeaza, am ajuns sa scriu in ratb, pe drum sper munca, cand merg pe jos o statie si tot asa. Imi place sa scriu si nu credeam vreodata ca voi adora acest lucru.

 6. In ultima vreme scriu doar la calculator, noroc cu agendele de organizare a bugetului si cu lectiile baietelului meu care e in clasa 0, ca altfel as uita sa mai scriu de mana. Si cand ma gandesc ca in adolescenta am scris doua romane intregi. 🙂

 7. As mai adăuga la lista ta faptul că scrisul are și un efect terapeutic foarte bun. Pe mine mă ajută foarte mult să îmi organizez gândurile și nu numai. Ar trebui să scriem mai mult, dar și să citim! Cred că și cititul se încadrează la motivele enumerate de tine.

 8. Ai foarte mare dreptate cand spui ca scrisul te ajuta sa te organizezi! Un bullet journal e musai la casa omului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *