5 avantaje în a fi stângaci

Ca blogger am realizat că nu trebuie să fiu dreptaci sau stângaci pentru a gândi sau dezvolta o idee, ca mai apoi să o scriu. Acest lucru însă nu reflectă şi ce se întâmplă dincolo de display-ul gadgetului de pe care scriu. Sunt stângaci. Chiar dacă mama a încercat din răsputeri să „corecteze” acest detaliu la mine, nu a reuşit. Sunt al doilea membru al familiei care face majoritatea lucrurilor cu mâna stângă. Pentru mine nu este o mare ciudăţenie că un om se poate naşte cu capacitatea de a folosi mâna stângă drept mâna dominantă. Oamenii stângaci de fapt sunt plini de avantaje şi au tot dreptul să se simtă unici prin felul lor de a fi. Sunt sigur că printre cititorii acestui blog există şi alţi stângaci, iar dacă este aşa cum spun, atunci cu siguranţă toţi ştiu că odată cu mâna stângă vine şi o serie de neplăceri, cum ar fi obositul rapid în timpul scrisului sau podul palmei murdar de cerneală după utilizarea unui pix cu gel sau a unui stilou. Dar toate aceste aspecte pălesc în faţa avantajelor pe care stângacii le au.

 

 1. Poţi copia mai uşor la examene

Deşi nu recomand, trebuie să recunosc faptul că la examene mi-a venit întotdeauna uşor să copiez. Întrucât profesorii se aşteaptă ca majoritatea elevilor şi studenţilor să fie dreptace, stângacii au oportunitatea de a copia mai uşor pe sub bancă. Cu fiţuica în mâna dreaptă, niciun profesor care stă la catedră în timpul examenelor nu poate să observe ce face un stângaci pe sub bancă. Aşadar în timp ce cu mâna stângă scrii pe foaie poţi folosi mâna dreaptă pentru a răsfoi o fiţuică pe sub pupitru.

 

 1. Eşti mai bun la multitasking

Acest lucru este dovedit ştiinţific, deoarece stângacii sunt obişnuiţi din start cu anumite activităţi pe care dreptacii trebuie să le înveţe sau să le exerseze. Spun din propria experienţă faptul că m-am adaptat mult mai uşor decât sora mea (care este dreptace) la unele activităţi. Aşadar să ieşi puţin din tiparul cu care ne-a obişnuit Mama Natură nu este chiar atât de nasol, nu?

 1. Ai mari şanse să fii ambidextru

Încă o chestie destul de faină în a fi stângaci este faptul că există şanse foarte mari să poţi scrie cu ambele mâini. O chestie destul de des întâlnită la stângaci, iar eu spre exemplu chiar pot face acest lucru. Dacă iniţial mi se părea dificil să scriu cu mâna dreaptă, în timp am aflat că pot să fac şi acest lucru. Deşi îmi vine foarte greu să scriu cu mâna dreaptă pe caiet, dacă sunt pus să scriu pe o suprafaţă mai mare (cum ar fi o tablă) voi scrie chiar mai bine decât cu mâna stângă. Sunt o mulţime de stângaci recunoscuţi pentru ambidextrie, însă nu este un caz general valabil, deoarece nu toţi stângacii pot scrie sau folosi ambele mâini. Un alt caz special este abilitatea de a scrie în oglindă. Având o rată mult mai mică de apariţie decât ambidextria, acest fenomen este încă foarte comun la stângaci. Din nou vă pot spune că am şi această abilitate, însă nu pot scrie cursiv, ci am nevoie de puţină concentrare pentru a putea duce la bun sfârşit un cuvânt sau o propoziţie.

 

 1. Eşti mai bun la sport

Cele mai multe personalităţi din lumea sportului sunt stângace. Un sport la care s-au remarcat cei mai mulţi stângaci de-a lungul timpului a fost tenisul. La Wimbledon s-au remarcat foarte mulţi sportivi de performanţă care sunt stângaci, printre care se numără: Rafael Nadal, Goran Ivanisevic şi Petra Kvitova. Desigur că există foarte multe alte sporturi la care s-au remarcat stângaci, cum ar fi baseball-ul şi handball-ul.

 1. Sunt şanse foarte mari ca tu să fii viitorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii

Da, ai citit foarte bine. În istoria Statelor Unite ale Americii au existat 8 preşedinţi care s-au remarcat prin faptul că au fost stângaci. Şi nu, nu mă refer că au fost stângaci prin politicile aduse sau modul de conducere, ci mă refer la mâna dominantă. Este pentru prima oară în istoria omenirii (cel puţin din câte ştiu) când o serie de preşedinţi au fost stângaci. Pare însă că acest fenomen, pentru că nu ştiu cum altfel ar putea fi numit, este destul de comun la preşedinţii Statelor Unite ale Americii şi există şanse ca viitorii preşedinţi să fie de asemenea stângaci. Lista celor 8 preşedinţi americani care au fost stângaci, în ordine cronologică, este următoarea:

 • James A. Garfield
 • Herbert Hoover
 • Harry S. Truman
 • Gerald Ford
 • Ronald Reagan
 • George H.W. Bush
 • Bill Clinton
 • Barack Obama

Din cei 20 de ani pe care i-am trăit până acum am învăţat că pot face o grămadă de chestii şi că sunt bun la lucruri pe care dreptacii nu le pot face. Sunt mândru că m-am născut unic, aşa cum suntem cu toţii, pe de altă parte. A fi stângaci nu reprezintă un dezavantaj, ba din contră, este un avantaj! Părinţii care observă că mâna dominantă a copilului lor este stânga trebuie să înveţe să îşi accepte copilul aşa cum este şi să nu încerce să corecteze acest lucru, deoarece este practic imposibil. Spun din propria experienţă că nu este deloc plăcut sau uşor să fii pus să scrii cu o mână cu care pur şi simplu nu poţi să stâlceşti mai mult de două sau trei litere. Sfatul meu este să motivaţi copilul să continue să scrie sau să utilizeze în orice activitate mâna sa dominantă şi să îi arătaţi că este în regulă să fii diferit din acest punct de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *